Spara pengar på bilresan – så gör du
Det kan kosta många tusenlappar att köra längre sträckor, exempelvis om du planerar att resa med bil från Stockholm till någon av landets sydligare eller norrare delar. Det är fler kostnader än bara bränsle som spelar in och många faktorer avgör vad resan kostar i slutändan.
För att göra det lättare för dig att förstå vad som kan kosta pengar på resans väg så har vi en praktisk guide här under som detaljerar några kostnader som många kanske inte tänker på. Och vi tipsar om saker du kan tänka på för att minska kostnaderna.
Minska bränslekostnaden – 7 tips
1. Planera din körning
Det viktigaste du kan göra är att planera din körning. Undvik att göra hastiga inbromsningar i onödan och tryck inte gasen i botten i onödan. Ha uppsyn i trafiken och försök hålla en så jämn körning som möjligt. Då förbrukas inte lika mycket bränsle.
2. Följ hastighetsbegränsningen
Det här är svårt för många, jag vet, men om du faktiskt håller hastighetsbegränsningen så kan du spara en hel del pengar. Och du sparar inte speciellt mycket tid på att öka hastigheten över gränsen ändå. Här är några exempel på hur lite tid du sparar:
- Från 70 till 80 km/tim: sparar ca 64 sekunder / mil
- Från 80 till 90 km/tim: sparar ca 50 sek / mil
- Från 90 till 100 km/tim: sparar ca 40 sek / mil
- Från 100 till 110 km/tim: sparar ca 33 sek / mil
- Från 110 till 120 km/tim: sparar ca 27 sek / mil
- Från 120 till 130 km/tim: sparar ca 23 sek / mil
Visste du att böterna för att köra 10 kilometer i timmen för fort på en 70-väg är 2 000 kronor? Knappast värt det för att spara en minut på en mils körning, eller hur?
Och hur mycket bränsle sparar du på att hålla hastigheten?
Din bil kan förbruka upp till en deciliter mer per mil om du kör i 80 km/h istället för 70 km/h. Kör du i 110 km/h på en 90-väg så drar bilen uppåt 20 procent mer bränsle.
3. Kör på en lägre växel
Kör inte runt på för låg växel. Moderna bilar varnar dig när du bör växla upp, men om du har en äldre bil så får du själv göra bedömningen när det behövs. Åtminstone om du har en manuell växellåda. Bilar med automatväxel berörs inte av den här punkten.
Låga växlar gör bilen starkare, men förbrukar mycket mer bränsle. Växla upp!
4. Ha rätt däcktryck & däckmodell
Det är enkelt att glömma bort däcken när man kör bil. Många kollar bara däcktrycket när de byter däck mellan olika säsonger, men det måste göras mycket oftare än så.
Ett korrekt däcktryck som är anpassat för bilen och hur många som normalt åker gör att däcken slits mindre och bränsleförbrukningen minskar.
Även däckets rullmotstånd har stor effekt på förbrukningen. Upp till 20 procent av den totala bränsleförbrukningen kan härledas till motståndet mot vägbanan.
5. Minska på lasten och vindfånget
Ju tyngre din bil är och ju mer vindfång den har, desto mer bränsle förbrukas. Om du har onödigt många och tunga saker i lastutrymmet så förbrukas mer bränsle. Det gäller också om du har takräcke och takbox på året om, utan att använda dem. Ta bort allt onödigt så kan du märka att det blir billigare att köra din bil.
6. Använd AC:n mindre
Bilens luftkonditionering kan stå för upp till tio procent av den totala förburkningen, om du använder den onödigt mycket.
Exakt hur mycket beror på hur ofta den används, temperaturen utomhus, hur modern luftkonditioneringen är och vilket skick den är i.
Om din bil saknar automatiskt användning av AC:n så gäller det att hålla koll så den inte kör på fullt ös hela tiden – det ökar din förbrukning rejält, och blir snabbt kännbart på långa sträckor. Glöm inte att fylla på kylmedlet till AC:n när det behövs!
7. Serva din bil regelbundet
Om du kör en bil som inte är i bra skick så riskerar du att bränsleförbrukningen ökar. Serva den regelbundet och enligt intervallerna som gäller för just din bilmodell. Det ökar chansen till låg förbrukning, och din plånbok blir gladare i längden.
Undvik avgiftsbelagda vägar
Det gäller att planera hur du tänker köra, annars riskerar du att stöta på vägtullar och passager som är belagda med trängselskatt. Det kan vara värt att ta andra vägar även om de är lite längre och tar längre tid. Appar som Google Maps kan hjälpa dig att undvika vägtullar och trängselskatt.
Vägtullar
Vissa vägar som är extra hårt trafikerade har vägtullar. Det betyder att du måste betala en liten summa varje gång du använder den vägen. När du kommer till en vägtull så används kameror som läser av registreringsskylten på din bil. Du får sedan hem en faktura som ska betalas.
Om du inte betalar fakturan i tid så tillkommer skyhöga avgifter. Det gäller alltså att hålla stenkoll och det är upp till dig att betala i rätt tid. Du kan se din faktura och hur mycket du ska betala på Transportstyrelsens webbsajt om du är osäker. Tips: Betala din faktura omedelbart när du får den.
Trängselskatt
I städer som Stockholm och Göteborg finns vissa passager som är skattepliktiga. Om du framför ditt fordon genom en sådan passage så måste du betala så kallad trängselskatt. Precis som med fakturan för vägtullar så tillkommer en skyhög avgift om du inte betalar i tid. Håll koll på Transportstyrelsens webbsajt och logga in med ditt personliga konto (BankID) för att se betalningar.