En bra grafräknare är skillnaden mellan smidiga och frustrerande studier. Det finns många utmärkta modeller att välja på, men bara de bästa står högst upp på listan över de populäraste grafräknarna just nu.
När du köper en grafräknare så är det viktigt att du kollar så att den uppfyller alla dina krav, oavsett om du studerar matte, kemi, fysik eller går någon annan linje där grafritande räknare är ett måste.
Här är några viktiga punkter du ska tänka på inför valet:
Jag vill inte se listan. Ta mig direkt till de populäraste grafräknarna
Typ av matematiska funktioner: Välj en grafräknare som kan hantera de typer av funktioner och ekvationer du behöver. En bra grafräknare löser både linjära och icke-linjära ekvationer, ritar grafer, klarar matrisberäkningar, trigonometri och geometri utan problem.
Skärmen: En tydlig och lättläst skärm är viktig för att kunna visualisera grafer och resultat på ett användarvänligt sätt. Ju större yta, desto lättare är att se resultatet. Färgskärm är ofta ett stort plus.
Gränssnitt och användarvänlighet: Välj en grafräknare med en intuitiv navigering och användarvänligt gränssnitt för att underlätta användningen. Grafräknare kan se skrämmande avancerade ut, men ofta är de lätta att använda med lite övning.
Batterilivslängd: Kolla batteriets livslängd och överväg om du behöver en grafräknare med långvarig batterikapacitet för långa studiepass. Inbyggt batteri eller bytbara batterier, vad föredrar du?
Programmeringsmöjligheter: Om du är avancerad användare och vill utforska programmering eller anpassning, se efter grafräknare med stöd för detta. Texas Instruments har exempelvis en modell som klarar Python.
Upptagningsområde: Vissa skolor eller universitet kan ha specifika rekommendationer eller krav på vilken typ av grafräknare som är tillåten vid prov.
Kostnad: Överväg din budget och jämför pris och funktioner hos olika grafräknarmodeller. Det finns modeller från cirka 400 kronor och uppåt. Ju dyrare desto mer avancerade och långlivade är modellerna.
Support och resurser: Kontrollera om det finns tillgängliga handledningar, användarforum och support för den valda grafräknarmodellen. Ett tips är att kolla Reddit som är en stor källa till hjälp för dig som är nybörjare.
Uppdaterbarhet: Kolla om grafräknaren har möjlighet till firmware-uppdateringar för att få tillgång till eventuella förbättringar eller nya funktioner.
Populäraste grafräknarna
Casio FX-CG50
Casio FX-CG50 är inte den bästa grafräknaren på marknaden, men det är den absolut mest populära modellen just nu. Med en ordentlig prissänkning i augusti så har Casio FX-CG50 klättrat till toppen av listan på Prisjakt, tätt före TI-84 Plus.
- Ungefärligt pris: 1 100 kronor
- Lanseringsår: 2017
- Funktioner: Stöder bland annat vektorkalkyler, enhetsomräkning, geometri, slumpsimulering, enhetsomräkning, ekvationssystem, integral-, differential- och sannolikhetsfunktioner.
- Skärm: Färgskärm med 65 536 färger och upplösningen 216 x 384 pixlar. Bakgrundsbelyst. 8 displayrader.
- Batteri: 4 x AAA
Läs mer vad Casio FX-CG50 kan göra här.
Se aktuellt pris och återförsäljare av Casio FX-CG50 här.
Texas Instruments TI-82 Stats
Texas Instruments TI-82 Stats är en billig och praktisk grafräknare med fokus på funktioner för dig som studerar matematik, ekonomi, kemi och fysik. Modellen ersätter TI-82 och har ett mycket fördelaktigt pris.
- Ungefärligt pris: 699 kronor
- Lanseringsår: 2004
- Funktioner: Stöder bland annat rektangulära och polära uttryck, hypotestest, beräkning av konfidensintervall, finansberäkningar som avskrivningar och kassaflödesberäkningar, ekvationer och mycket mer.
- Skärm: Monokrom skärm med 8 displayrader och 16 tecken per rad. Upplösning på 64 x 96 bildpunkter.
- Batteri: 4 x AAA
Se aktuellt pris och återförsäljare av Texas Instruments TI-82 Stats.
Texas Instruments TI-84 Plus CE-T Python
Texas Instruments TI-84 Plus CE-T Python är flaggskeppsmodellen för dig som vill ha allt som en grafräknare bör kunna. Dessutom finns programmeringsspråket Python inbyggt så att du kan koda direkt på grafräknaren.
- Ungefärligt pris: 1 450 kronor
- Lanseringsår: 2021
- Funktioner: Stöder bland annat avancerade beräkningar av reella och komplexa tal, hypotestest, konfidensintervall, har 7 olika grafstilar, räknar sannolikhetsfördelningar, normal- och binomialfördelning, finansfunktioner.
- Skärm: Färgskärm med bakbelysning och hög upplösning på 320 x 240 pixlar. 16-bitars färgdjup. 10 displayrader.
- Batteri: Inbyggt, laddningsbart batteri
Se aktuellt pris och återförsäljare av Texas Instruments TI-84 Plus CE-T Python.
Texas Instruments TI-84 Plus
Texas Instruments TI-84 Plus är klassikern och trotjänaren som har upplyst studenter världen över med sina utmärkta egenskaper ända sedan lanseringen 2004. Trots sin ålder så underhålls modellen regelbundet av tillverkaren och kan allt du behöver.
- Ungefärligt pris: 1 425 kronor
- Lanseringsår: 2004
- Funktioner: Räknar reela och komplexa tal med 14-siffrors noggrannhet, stöder rektangulära funktioner, polära och parametriska uttryck, hypotestest, penningvärdeutveckling, avskrivningar, kassaflödesberäkningar, och ekvationslösningar.
- Skärm: Monokrom skärm med 8-radigt teckenfönster. Upplösningen är 64 x 96 bildpunkter. Stöder 16 tecken per rad.
- Batteri: 4 x AAA
Se aktuellt pris och återförsäljare av Texas Instruments TI-84 Plus.
Texas Instruments TI-30X Pro Mathprint
Texas Instruments TI-30X Pro Mathprint är den absolut billigaste och enklaste modellen i vår uppställning. Grafräknaren kostar under 400 kronor men lyckas ändå pressa in mängder av funktioner och beräkningsstöd trots sitt låga pris.
- Ungefärligt pris: 345 kronor
- Lanseringsår: 2018
- Funktioner: Stöder bland annat beräkningar med matematisk notation, skvationer, polynomer, linjära ekvationer, numeriska derivator och integraler, procent-omvandlingar, trigonometri, logaritmer och antilogaritmer, trigonometri och hyperboliska funktioner.
- Skärm: Fyraradig skärm, 16 tecken per rad.
- Batteri: AAA-batterier och solceller på framsidan.
Se aktuellt pris och återförsäljare av Texas Instruments TI-30X Pro Mathprint.
Grafräknare online – ett alternativ
Om du inte behöver specifikt en dedikerad grafräknare så finns alternativet att använda online-tjänster som erbjuder grafritande räknarfunktioner.
Det är så klart inte lika smidigt om du exempelvis bara har mobiltelefonen på dig och inte datorn, och det kanske inte fungerar bra i klassrummet i alla lägen.
Men det är ett praktiskt alternativ när behovet uppstår, och det kostar dig inget. Grafräknare online är normalt helt gratis att använda.
Här är tre alternativ på grafräknare online som du kan testa idag:
Om du vill använda en grafräknare i mobiltelefonen så rekommenderar jag istället någon av de många dedikerade Android- och iOS-appar som finns med grafritande funktioner.
Ett tips är att kolla på Grafräknare av Mathlab som fungerar med Android och GeoGebras app som fungerar med iOS.
Allt om grafräknare – det här måste du veta
1. Vad är en grafräknare / grafritande räknare?
En grafräknare, även känd som grafritande räknare, är en elektronisk enhet som är speciellt utformad för att hjälpa användare att utforska och visualisera matematiska funktioner, ekvationer, och data på grafer. Den har kapacitet att rita grafer, lösa ekvationer och utföra andra matematiska beräkningar som är relevanta för algebra och analys.
2. Vilka typer av grafräknare finns det?
Det finns olika märken och modeller av grafräknare tillgängliga på marknaden, inklusive populära alternativ som TI-Nspire, TI-84 Plus, Casio FX-9750GII, och många fler. Dessa grafräknare varierar i funktioner och kapacitet, men de delar generellt sett liknande grundläggande funktioner för matematisk analys och visualisering.
3. Vad kan jag göra med en grafräknare?
En grafräknare kan utföra en mängd olika matematiska uppgifter, inklusive:
- Rita grafer för funktioner, ekvationer och data.
- Lösa ekvationer, både linjära och icke-linjära.
- Lösa ekvationssystem med flera variabler.
- Utföra numerisk och symbolisk differentiering och integration.
- Arbeta med matrisberäkningar och linjär algebra.
- Utföra statistiska beräkningar och diagram.
- Utforska geometri och trigonometri.
4. Hur använder jag en grafräknare?
Användningen av en grafräknare varierar beroende på märke och modell, men generellt sett innefattar det att använda knappar och menyval för att mata in ekvationer, utföra beräkningar och visualisera resultat. Instruktioner och användarhandböcker som följer med grafräknaren ger steg-för-steg vägledning om dess specifika funktioner.
5. Hur matar jag in ekvationer i en grafräknare?
För att mata in ekvationer i en grafräknare behöver du oftast använda knappar och tangentbordet på enheten. Du anger vanligtvis variabler, operatorer och konstanter för att skapa en korrekt matematiskt uttryck. Grafräknaren har sedan en dedikerad funktion för att lösa och rita grafer för dessa ekvationer.
6. Hur ritar jag data på en grafräknare?
För att rita data på en grafräknare, matar du in dina x- och y-värden i listor. Sedan kan du använda grafräknarens grafritande funktioner för att skapa en punktgraf eller linjegraf baserat på dessa data. Detta är användbart för att visualisera och analysera olika typer av information, som experimentella resultat eller statistik.
7. Hur löser jag linjära ekvationer med en grafräknare?
För att lösa linjära ekvationer med en grafräknare, matar du in ekvationen och använder grafräknarens ekvationslösningsfunktion. Den kommer att hitta värdet på variabeln som gör ekvationen sann. Du kan också använda grafritningsfunktionen för att hitta skärningspunkten mellan den linjära ekvationen och en linje som representerar en konstant.
8. Hur löser jag ekvationssystem med en grafräknare?
För att lösa ett ekvationssystem med en grafräknare kan du mata in de olika ekvationerna och använda grafräknarens funktioner för att hitta skärningspunkter eller lösningar. Alternativt kan du använda matrisberäkningar och gaussisk eliminering för att lösa systemet.
9. Hur ritar jag funktioner på en grafräknare?
För att rita funktioner på en grafräknare matar du in den matematiska funktionen och använder grafritningsfunktionen. Du kan definiera intervall och inställningar för att anpassa grafernas utseende. Grafräknaren kommer att skapa en graf som representerar funktionen inom de specificerade parametrarna.
10. Hur ritar jag ojämlikheter på en grafräknare?
Att rita ojämlikheter på en grafräknare liknar processen för att rita funktioner. Du behöver ange ojämlikheten och sedan använda grafräknarens grafritningsfunktion. Den kommer att markera det område på grafen där ojämlikheten är uppfylld. Detta kan vara användbart för att visualisera områden av en plan där en viss ojämlikhet är sann.
11. Hur hittar jag rötterna till en ekvation med en grafräknare?
För att hitta rötterna till en ekvation med en grafräknare matar du in ekvationen och använder grafräknarens ekvationslösningsfunktion. Grafräknaren kommer att beräkna och visa de värden på variabeln som gör ekvationen lika med noll, vilket motsvarar rötterna till ekvationen.
12. Hur beräknar jag derivatan av en funktion med en grafräknare?
För att beräkna derivatan av en funktion med en grafräknare matar du in funktionen och använder grafräknarens derivatberäkningsfunktion. Grafräknaren kan beräkna derivatan numeriskt eller symboliskt beroende på dess kapacitet. Resultatet ger funktionens lutning vid olika punkter.
13. Hur beräknar jag integralen av en funktion med en grafräknare?
För att beräkna integralen av en funktion med en grafräknare matar du in funktionen och använder grafräknarens integrationsfunktion. Grafräknaren kan approximera integralen numeriskt eller ge en symbolisk representation av integralen om den har den förmågan. Detta ger en uppskattning av området under kurvan för funktionen.