Att räkna på danska är inte så knepigt som det ser ut. Till en början så uppfattar många det danska räknesättet som något väldigt förvirrande och ologiskt, men när man förstår grunden så blir det genast mycket enklare.
Att räkna från 0 till 9 på danska är enkelt. Att fortsätta hela vägen upp till 49 går också bra för de flesta. Du räknar nästan som på svenska med uttal som ligger nära det svenska språket.
Den stora skillnaden är att danska språket vänder på siffrorna efter 20, precis om tyskan. Istället för att säga "tjugotvå" så säger man "två och tjugo". Det blir alltså "to og tyve", "tre og tyve", och så vidare.
Det är när man kommer till 50 som det snabbt blir förvirrande för många. Anledningen är att man fortfarande räknar i tjog i Danmark (ett tjog = 20).
Så här fungerar det:
Talen 60 och 80 uttalas som en multiplikation av "tyve", alltså talet 20. Tre gånger för 60 och fyra gånger för 80, vilket blir "treds" respektive "firs", alltså tre och fyra gånger.
Femtio på danska är "halvtreds". Hur hänger det ihop? Jo, du tar 20 tre gånger, men den tredje gången använder du ett halvt tjugotal, alltså 10.
Formeln för 50 är alltså: 20 + 20 + 10
Femtio på danska är "halvtredsindstyve", men det förkortas ner till det enklare "halvtreds".
Sjuttio då? Samma princip här. Ta 20 fyra gånger, men den fjärde gången halverar du till 10.
Formeln för 70 är alltså: 20 + 20 + 20 + 10
Sjuttio på danska är "halvfjerds", alltså fyra gånger där sista är halva talet.
Kan du nu gissa vad 90 blir på danska?
Helt rätt! Nittio är "halvfems", alltså 20 fem gånger med sista talet halverat till 10. Precis som med 50 och 70!
Den här sidan är skriven av Daniel Haaf som har mer än 15 års erfarenhet som copywriter och content editor inom teknikbranschen. Förutom att skriva på rakna-ut.se så finns han även på haaf.se och allt-om-pengar.se. Innehållet på sidan är skapad efter bästa förmåga. Om du hittar felaktigheter eller vill tipsa om förbättringar så gör du det via om-sidan.