Så enkelt räknar du ut avståndet mellan blixten och din plats
Så räknar du ut blixtavståndet
Formeln för att räkna ut avståndet mellan blixten och platsen där du befinner dig är enkel. Räkna sekunderna från att du ser blixten till att åskan börjar mullra. Dividera tiden med tre och du får avståndet i kilometer.
Här är ett enkel räkneexempel:
Låt oss säga att du ser en blixt och börjar räkna direkt. När åskan dundrar över himlen så hinner du till fem. Du dividerar fem sekunder med tre och får resultatet 1,66 kilometer.
Dundret från åskan har en hastighet på 0,340 km/s
Blixten rör sig med ljusets hastighet som är 300 000 km/s
Tänk på att uträkningen bara gäller för blixtar som slår rakt ner från molnet till marken. En blixt som färdas vågrätt över marken kan färdas flera kilometer mellan moln, och då fungerar inte formeln.
Räkna ut blixtavståndet här
Att beräkna blixtavståndet är inte tillförlitligt
Att räkna manuellt på det här sättet är inte ett säkert sätt att mäta det exakta avståndet mellan dig och åskan.
Även en mindre avvikelse i tiden påverkar resultatet en hel del. Här ser du vad så lite som en halv sekund gör på större avstånd:
1 sekund = 340 meter
1,5 sekunder = 510 meter
2 sekunder = 680 meter
2,5 sekunder = 850 meter
3 sekunder = 1 020 meter
3,5 sekunder = 1 190 meter
4 sekunder = 1 360 meter
4,5 sekunder = 1 530 meter
5 sekunder = 1 700 meter
Det här påverkar beräkningen av blixtens avstånd
Ljudets hastighet påverkas av flera faktorer. Bland annat temperaturen, lufttrycket och luftfuktigheten.
Det är inga stora skillnader, men även små ändringar i faktorerna påverkar resultatet. Framför allt temperaturen avgör hur snabbt ljudet färdas.
En temperaturskillnad på 20 °C motsvarar ungefär tre till fyra procents skillnad i ljudets hastighet.
Här är ett exempel på hur det kan skilja sig i praktiken:
Låt oss säga att det är mitt i sommaren och att du räknar sex sekunder mellan blixt och dunder. Det är varmt och skönt just den här dagen med en temperatur på 25 °C.
Om det är jämn temperatur hela vägen mellan blixten och dig så är avståndet 2 086 meter.
Är det istället bara 5 °C så ändras avståndet till 2 009 meter. Och går vi ner på minusgrader, exempelvis -15 °C, så minskar avståndet till 1 933 meter.
Ett fantastiskt sätt att hålla koll på åskoväder är att använda en så kallad blixtradar. Det finns många tjänster som erbjuder möjligheten att kolla på radar med blixt. Bland annat SMHI som har en karttjänst för blixtar i hela norden med uppdatering var 5:e minut.
SMHI använder så kallade blixtsensorer som finns utplacerade i Sverige, Norge och Finland. De registrerar blixtnedslag och inte blixtar som bara förflyttar sig mellan moln utan att träffa marken. Kartan sparar information upp till 24 timmar bakåt i tiden.
Fördelen med att använda blixtradar är att man enklare håll koll på vart oväder rör sig över landet. Det gör att du kan planera dina utflykter och även se hur nära blixtnedslagen är din position.
Bilderna som visas är så kallade kompositbilder. Vad det betyder är att bilderna är sammansatta med hjälp av information från flera väderanläggningar, mycket likt en mosaik. Förutom blixtar så visas även nederbörd.
Här är några tips på sajter som visar blixtar på en karta:
Tänk på att ingen blixttjänst kan ses som hundraprocentigt korrekt i visningen. Så tar alltid träffarna på kartan med en liten nypa salt. De gånger jag har jämfört nedslag i min hemstad med SMHI:s blixtkarta så har det ändå verkat stämma riktigt väl, åtminstone med en felmarginal som känns rimlig.
Så skyddar du dig när det åskar
Visste du att blixten har en strömstyrka på upp till 100 000 ampere? I genomsnitt är styrkan 20 000 ampere. Och det räcker med 0,1 ampere i två sekunder för att döda en människa.
Anledningen till att en del människor inte dör omedelbart när de träffas av en blixt är att tiden för huvudurladdningen är extremt snabba 0,0001 sekunder.
Med det sagt så finns några viktiga saker att tänka på som gör ditt liv säkrare och dina prylar livslängd längre. Här är en checklista att ta med sig:
Stanna inomhus om det är möjligt
Undvik öppna fällt och stå inte under höga föremål (som träd)
Dra ur sladdar ur vägguttag
Undvik att befinna dig i eller på vatten
Stå inte i duschen och använd inte en kran när det åskar
Var inte nära lampor eller andra elektriska prylar som är nätanslutna
Att sitta i en bil är säkrare än att vara utomhus (undvik metalldelar och radion)
Webbsajten krisinformation.se har en utmärkt artikel om hur du skyddar dig när det åskar.
Text: Daniel Haaf
Publicerad: 2023-10-03
Uppdaterad: 2023-10-21
Den här sidan är skriven av Daniel Haaf som har mer än 15 års erfarenhet som copywriter och content editor inom teknikbranschen. Förutom att skriva på rakna-ut.se så finns han även på haaf.se och allt-om-pengar.se. Innehållet på sidan är skapad efter bästa förmåga. Om du hittar felaktigheter eller vill tipsa om förbättringar så gör du det via om-sidan.