Räkna procent Procent baklänges Räkna procent av Räkna ut kvadratmeter Reaktionssträckan

Solcellskalkylator

Hur många solceller måste du ha på taket för att täcka energiförbrukningen och hur mycket pengar kan du spara varje år? Med vår solcellskalkylator får du en detaljerad uppskattning som du kan ta med dig i dina egna beräkningar.

Det här måste du veta

Innan du kan räkna ut hur mycket solenergi du kan generera varje år och därmed hur mycket pengar du sparar behövs några detaljer om hur du bor samt vilka solpaneler du vill skaffa. Var så noga med uppgifterna som möjligt för en så korrekt uträkning som möjligt.

Takets yta

Du vet säkert hur stort hem du har, men har du funderat på hur stor takyta bostaden har?

Takets yta är inte samma som ytan du bor på när du räknar ut storleken för solpaneler. Anledningen är att det nästan alltid finns hinder som gör att hela ytan inte kan användas, exempelvis ventiler eller fönster.

Ju större takyta din bostad har, desto fler solpaneler får plats. Och ja, ju fler solpaneler desto fler solceller som ökar din årliga elproduktion.

Om vi förutsätter att du kan nyttja hela takets yta (grattis!) och solpanelernas snittstorlek är 1,8 kvadratmeter är det enkelt att räkna ut hur många du får plats med.

Låt oss anta att ytan är 75 kvadratmeter. Då får du plats med cirka 41 solpaneler. Vill du räkna in eventuella hinder kan du öka storleken till två kvadratmeter per solpanel för marginal i uträkningen, och får då cirka 37 solpaneler.

Många solcellskalkylatorer har en karta där du ritar ut ytan på ditt tak. De är ofta inte tillförlitliga och rätt storlek får du först när montören har varit hemma hos dig och mätt de faktiska måtten för solpanelerna.

Maxeffekt på solpanelerna

Det är viktigt att du väljer rätt solpaneler med bästa möjliga solceller. Skillnaden i maxeffekten är stor – ofta mellan 380 watt och 465 watt – vilket påverkar årsproduktionen rejält.

Ett tak på 50 kvadratmeter i söderläge med lutningen 40 grader i Skåne kan ge uppåt 8 800 kWh med solpaneler på 380 watt. Samma förutsättningar med bättre solpaneler på 465 watt kan ge uppåt 10 800 kWh - alltså en skillnad på 2 000 kilowattimmar per år, eller en ökning med 23 procent.

Många solcellsinstallatörer erbjuder olika solpaneler i en mängd olika prisklasser. Ju bättre solpanelerna är, desto dyrare är de. Det är viktigt att räkna på just dina förutsättningar och begära offerter på flera olika varianter.

Solceller av typen monokristall har generellt högst verkningsgrad på mellan 15 och 22 procent. Det är framför allt dessa du ska kolla efter och helst med så kallad glas-glas-inkapsling som innebär att både framsidan och baksidan är helt inkapslad i ett skyddande glasmaterial.

Vad betyder det att en solpanel är på 400 watt?

Det angivna watt-talet anger mängden watt-timmar på en timme som en solpanel producerar under optimala förhållanden. En solpanel på 400 watt producerar alltså upp till 0,4 kWh på 60 minuter.

Takets lutning

Den bästa lutningen på tak för solceller i Sverige är 40 grader i söder eller 45 grader i norr.

Takets lutning har normalt ingen större effekt på din årsproduktion då standardvillan i Sverige har rätt lutning för optimal funktion för dina solpaneler. Generellt kan man säga att 10 graders skillnad i taklutning motsvarar cirka 100-200 kWh på årsproduktionen.

Här är ett räkneexempel. Om din villa i Skåne har en takyta på 50 kvadratmeter och lutningen 40 grader i söderläge är den teoretiska årsproduktionen 10 100 kWh med solpaneler på 435 watt. Öka lutningen till 50 grader och vi får 10 000 kWh och 60 grader ger 9 700 kWh.

Fördelen med att taket lutar är både att solcellerna kan göra ett bättre jobb och risken att det samlas skräp på solpanelerna minskar. Ett tak som har väldigt liten lutning eller är helt horisontellt kompenseras med att solpanelerna lutas på sin ställning.

Takets väderstreck

Har du ett tak som är riktat åt söder? Grattis! Din bostad är i optimalt läge för solceller.

Det är stor skillnad mellan de olika väderstrecken med störst ackumulering i söderläge. Väster och öster fungerar också givetvis, men norrläge är riktigt dåligt i jämförelse.

En uppskattning är att det skiljer upp till 20 procent i hur effektiva solpanelerna är mellan V/Ö och S när takets lutning är optimalt. Med en kraftig lutning på taket (utan att solpanelerna kompenseras) blir den negativa effekten större ju längre bort från söderläge man kommer.

Låt oss anta att ditt tak har en yta på 100 kvadratmeter och solpanelerna du väljer når 465 watt. Med söderläge och en lutning på 40 grader blir årsproduktionen beräknat 20 700 kWh om du bor i Stockholms län. Med en västlig riktning minskar produktionen till 16 100 kWh - hela 4 600 kilowattimmar mindre. En minskning med hela 22 procent.

Antalet soltimmar

När du anger ett län kollar vi efter det genomsnittliga antalet soltimmar för ditt område och använder det i uträkningen. Gör du inget val tar vi snittet för hela landet.

Antalet soltimmar varierar stort mellan olika delar av landet. Bor du i södra delarna kan du få uppåt 1 000 till 1 200 soltimmar medan en boende i Kiruna kan få nöja sig med 800 timmar.

Om vi räknar på att du har en takyta på 75 kvadratmeter med lutningen 40 grader i söderläge, och där solpanelerna når 435 watt kan vi räkna ut skillnaden i elproduktionen.

Den genomsnittliga solmängden i Skåne för 2023 var 1 089 timmar medan Norrbottens län hade 783 timmar under samma år. Det är 14 900 kWh respektive 10 700 kWh - en skillnad på 4 200 kilowattimmar eller 39 procent!

Huvudsäkringen begränsar antalet solpaneler

Det kan vara lockande att installera hur många solpaneler som helst på taket, men visste du att det inte bara är takets storlek som sätter stopp för antalet? Även huvudsäkringen begränsar hur mycket solceller du får använda.

Huvudsäkringen är skyddet som hindrar elanläggningen från att överbelastas om du ansluter för många och stora prylar. Säkringens storlek anges i ampere (A) och den är direkt avgörande för hur mycket ström du kan använda samtidigt i din bostad.

Skulle den sammantagna mängden ström vara större än vad säkringen klarar så löser den ut, eller som man säger att "proppen går".

Det som är viktigt att tänka på om huvudsäkringen är att den begränsar både mängden du använder och tillför till elnätet. Om du kopplar på för många solpaneler kan den lösa ut för att elproduktionen är för hög.

Här är en tabell som visar de viktigaste egenskaperna för huvudsäkringar.

Färg på säkringen Storlek på huvudsäkring Elförbrukning/år Maximalt effektuttag
Grå 16 A 0 till 20 000 kWh 11 040 W
Blå 20 A 20 000 till 25 000 kWh 13 800 W
Gul 25 A 25 000 till 30 000 kWh 17 250 W
Svart 35 A 30 000 till 40 000 kWh 24 150 W
Vit 50 A 40 000 till 55 000 kWh 34 500 W
Koppar 63 A 55 000 kWh och uppåt 43 470 W

Så räknar vi på dina uppgifter

När du har fyllt i takets yta i kvadratmeter, vilken effekt solpanelerna har, takets ungefärliga lutning och väderstreck sker magin under huven. Vi räknar ut den teoretiskt möjliga elproduktionen per år med en matematisk formel.

Det är tacksamt nog ingen raketforskning som krävs – uträkningen är tämligen enkel. Vi utgår från antalet ungefärliga soltimmar per år och en tabell som anger hur effektivt solcellerna producerar solenergi beroende på takets lutning och väderstrecket.

Allt hopräknat ger oss en ungefärlig, teoretisk årsproduktion.

Om du dessutom fyller i hushållets årliga förbrukning, husets totala yta och det genomsnittliga elpriset du vill räkna på kan vi även ge en ungefärlig uträkning för kostnader och intäkter för såld överskottsel.